Kiaušiniai smegenims


Ar žinojote, kad kiaušiniai turi daug maistinių medžiagų reikalingų smegenų sveikatai palaikyti? 🥚

Kiaušinio trynyje yra cholino, tai maistinė medžiaga teigiamai veikianti kognityvines funkcijas. 

Tyrimai rodo, kad kiaušinių vartojimas gali sumažinti demencijos riziką (Igbinigie et al, 2024.; Li et al, 2022.; Wallace, 2018.). Teigiama, kad vienas kiaušinis per dieną gali sumažinti demencijos riziką (Nutrients, 2024)

Nors kartais kiaušinius vengiama vartoti dėl didelio cholesterolio kiekio, tačiau naujausi tryimai rodo, kad kiaušinių vartojimas nepadidina cholesterolio kiekio kraujyje. Tyrimų duomenimis, kiaušiniai gali padėti sumažinti uždegimus pacientams su 2-tipo diabetu (T2DM), įskaitant ir pacientus su viršsvoriu ir metaboliniu sindromu (Ballestero et al, 2015). Buvo rasta, kad palyginus su avižų košės pusryčiais, kiaušiniai neturi jokio negiamo poveikio lipoproteinui ir gliukozės metabolizmui pacientams su 2-tipo diabetu. Dar įdomiau,kad valgant pusryčiams kiaušinius, manomai dėl turimo luteino ir zeaxanthino- diabetą turintiems pacientams gali geriau sumažinti uždegimus palyginus su valgant avižinę košę pusryčiams. Taigi, cholesterolis, kaip dalis mūsų ląstelės membranos- mums gyvybiškai reikalingas. 

Tačiau verta nepamiršti, kad kasdieninis maistas turi būti įvairus ir subalansuotas. Kaip ir bet kuris maisto produktas, kai valgoma per daug, taip pat gali pakenkti. 


Šaltiniai

Ballesteros, M. N., Valenzuela, F., Robles, A. E., Artalejo, E., Aguilar, D., Andersen, C. J., ... & Fernandez, M. L. (2015). One egg per day improves inflammation when compared to an oatmeal-based breakfast without increasing other cardiometabolic risk factors in diabetic patients. Nutrients7(5), 3449-3463.

Igbinigie, P. O., Chen, R., Tang, J., Dregan, A., Yin, J., Acharya, D., ... & Amirabdollahian, F. (2024). Association between Egg Consumption and Dementia in Chinese Adults. Nutrients16(19), 3340.

Li, F. D., Tong, Z. D., Chang, Y., Li, K. F., Gu, X., Zhang, T., & Lin, J. (2022). Eggs consumption in relation to lower risk of cognitive impairment in elderly: findings from a 6-year cohort study. The Journal of nutrition, health and aging26(8), 771-777.

Wallace, T. C. (2018). A comprehensive review of eggs, choline, and lutein on cognition across the life-span. Journal of the American College of Nutrition37(4), 269-285.

Komentarai

Populiarūs šio tinklaraščio įrašai

Neurotestai

Alzheimerio prevencija

Socialiniai tinklai-žala vaikams